İhtiyaç kredisinde en uzun vade kaç ay sorusu aslında pek çok tüketicinin belirli dönemlerde araştırdığı konulardan biridir. 2019 yılında BDDK tarafından yapılan bir mevzuat değişikliği ile ihtiyaç kredisi ürünlerine artık vade sınırlaması getirilmiş ve 60 ay olan vade gün sayısı 36 aya kadar düşürülmüştür. Bu nedenle 2021 yılında da tüm bankalar en çok 36 ay vadeye kadar ihtiyaç kredisi sunmaya devam etmektedir. Ancak konut kredisinde ipotek şartı ile birçok banka 120 ay vadeli kredi imkanı sunmaktadır.
36 Ay Vadeli Kredi Türleri Nelerdir?
36 ay vade ile alınabilecek kredi türleri;
- Borç birleştirme kredisi
- Eşya alım kredisi
- Evlilik kredisi
- Tatil kredisi
- Tamir – tadilat kredisi
- İpotekli bireysel ihtiyaç kredisi
- Eğitim kredisi olarak sıralanmaktadır.
İhtiyaç Kredisi Kullanma Şartları
İhtiyaç kredisinde en uzun vade kaç ay olarak yapacağınız araştırmaların tamamında ’36 ay’ sonucuna ulaşabilirsiniz. Vade gün sayısından çok daha önemli olan durum, kredi kullanım şartlarıdır. Bankalar 18 yaşından büyük olmak kaydıyla gelir durumunu belgeleyen, SGK’lı olan, daha önce bankalarla sorun yaşamayan ve elbette kredi skoru yüksek olan her tüketiciye belirli miktarda kredi imkanı tanımaktadır. Kredi puanı yeterli olan tüketiciler dilediği bankadan ihtiyaç kredisi alırken aylık gelirine göre taksit tutarı belirlenmektedir.
Bazı tüketicilerin geliri 3 veya 6 aylık olabilir. Bu tür durumlarda düzenli gelir olup olmadığına bakılır ve yine aylık olarak hesaplanarak tüketicilere sözleşme aktarılır. Kredi puanı orta düzeyde olan tüketicilerden kefil veya ipotek de istenebilir. Ancak düşük olan tüketiciler için bankalar kredi imkanı tanımaz. Buna rağmen talep edilecek kredi tutarı kadar arsa veya gayrimenkulü olanlar, ipotek aracılığıyla bankadan kredi çekebilir.
Bu yazımızda ihtiyaç kredisinde en uzun vade kaç ay sorusunun yanıtlarını ve ihtiyaç kredisi kullanım şartlarını paylaştık. Sıralanan bu bilgiler tüm bankalar için geçerlidir. Bu nedenle aylık gelir düzeyinize göre kredi tutarı belirlemeli ve bankaya başvuru yapmalısınız. Bankalar kredi başvurularına genelde olumlu yanıt vermektedir. Ancak geliri olmayan veya kredi puanı düşük olan tüketicilerden birçok belge talep edebilmektedir.