İşçinin aldığı rapor emekliliği etkiler mi sorusuna cevap arayan birçok kişi iş görmezlik ödeneği konusunu merak etmektedir.
İşçinin aldığı rapor emekliliği etkiler mi sorusuna cevap bulmak çok dikkat çekicidir. Özellikle ücret kesintisi gibi durumlar söz konusu olduğunda anlaşmalı hastanelerden alınan sağlık raporları nedeniyle ücret kesintileri gündeme gelebilir. SGK’nun 37.maddesinde yer alan geçici iş görmezlik bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödenen kişiler için uygulanır. 120 günlük sigortalılığı devam edenlere ilk iki gün geçici iş görmezlik ödeneği verilmemektedir.
Üst üste rapor almak ya da iş kazası gibi durumlarla başa çıkmak için birçok açıdan çözüm bulmanız gerekecektir. Özellikle işvereninizle görüşerek hizmet süresi ve prim ödenmesi konusunda bilgi alabilirsiniz. İş kazaları durumunda oldukça önemli olan işverenin durumu da değerlendirilebilir.
İş Görmezlik Ödeneği Nasıl Alınır?
Peki iş görmezlik ödeneği nasıl alınır? İşte bu konuda birçok merak edilen husus var. Çncelikle Sağlık Bakanlığına bağlı bir sağlık kurumundan alınacak rapor iş yerine bildirilir. İş yeri ise bu raporu SGK’ya bildirir. Bu şekilde anlaşmalı sağlık kuruluşlarında geçici iş görmezlik ödenekleri verilmeye başlanır. İş verenin iş görmezlik günlerinde ödeme yapma zorunluluğu yoktur. Ancak kendi inisiyatifleri gereğince ödeme yapanlar da vardır.
Raporlu işçinin sigortası oldukça önemlidir. Çünkü işçiler istirahatleri süresince çalışmamalıdır. Raporlu günlerin hizmet süreci dahilinde olup olmayacağının belirlenmesiyle birlikte çalışılmayan günler için iş görmezlik ödeneği alınıp alınmayacağının da belirlenmesi gerekir. SGK işçilerin çalışmadıkları günlerdeki ücretlerini keser. Bu günler için sigorta primi yatırılması da şart değildir.
Raporlu Günler Emekliliğe Engel Mi?
Raporlar emeklilik sürecini etkiler. Çünkü raporlu günler hesaba katılmadan hesaplama yapılarak emeklilik hakkı belirlenir. Emeklilik süresi hesaplama konusunda prim ödeme gün sayısı dikkate alınır. Bu günlerde ödenen primler ve raporlar da eklendiğinde hizmet süresi söz konusu olacaktır. Hizmet süresi ve benzer birçok detay dikkate alınarak emeklilik süresi hesaplanır. Böylece sorunsuz bir şekilde gerçekleşecek olan hesaplamalar da yapılabilir.